Meny Stäng

Beskrivning

Köksbiträde plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna som köksbiträde. Efter utbildningen kan du arbeta som köksbiträde i kök på sjukhus, i äldreomsorgen, i förskola eller skola.

Kurser som ingår

  • Hygien, HYGHYG0, 100p
  • Livsmedel och näringskunskap 1, LIVLIV01, 100p
  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, MÅTBRC0, 100p
  • Service och bemötande 1, SEVSEV01, 100p
  • Specialkost, MALSPE0, 100p
  • Matlagning 1, MALMAL01, 100p

Totalt: 600p

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande.

Kurslängd

600 gymnasiepoäng, cirka 24 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.

Hur går utbildningen till?

Kursupplägg: Utbildningen läses på heltid med viss del självstudier. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment. Lärlingsutbildningen startar med en teoretisk introduktion. APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår och är en viktig del av utbildningen, du följer handledarens arbetstider som kan vara dagtid, kvällstid och helg.

Kurskostnad

Kurslitteratur och arbetskläder ca 1000 kr som betalas vid kursstart.

Övrigt

Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.

Gymnasieexamen

För att uppnå ett fullständigt yrkesexamensbevis kan du behöva komplettera med komvuxarbete och ytterligare kurser. Prata med skolan vid kursstart om du ska läsa komvuxarbete. För ytterligare kurser, kontakta Vägledningscentrum.

Utbildningsanordnare

Yrkesakademin AB, Främby Hallar.

Ansökan och information

Kontakta studie- och yrkesvägledare i din hemkommun för ytterligare information och ansökan. Ansökningsblankett finns på vår hemsida https://www.falun.se/vux.

Sökande från annan kommun

Söker du en utbildning i annan kommun än den du är folkbokförd i ska du skicka ansökan till din hemkommun. För att du ska beviljas en utbildningsplats måste din hemkommun bevilja interkommunal ersättning (IKE). Utan IKE beviljas du inte utbildningen.

Studiemedel

Utbildningen är CSN-berättigad och du kan göra din ansökan direkt på CSN:s hemsida med e-legitimation, mobilt BankID eller personlig kod. Läs mer på CSN:s hemsida www.csn.se.

Skriv ut informationsblad om utbildningen


 Köksbiträde – Klassrum – Falun (öppnas i nytt fönster)


Studieort
  • Falun
Dela: