Meny Stäng

Personbilsmekaniker – Borlänge

Beskrivning

Detta är utbildningen för dig med stort motorintresse. Arbetsuppgifterna för personbilsmekaniker handlar om att serva, felsöka och reparera lätta fordon. På många verkstäder tar personbilsmekanikern emot kunderna när bilen lämnas in. Genom kundsamtal får personbilsmekanikern en bättre möjlighet att avgöra vad felet är, uppskatta hur lång tid felet tar att åtgärda och vad det kommer att kosta.

Fordonsbranschen är teknikintensiv, vilket innebär att nya material, metoder och produkter förändrar arbetet för personbilsmekaniker. Det ingår alltmer avancerad elektronik i moderna bilar och el-reparationerna utgör en större del av reparationerna. Bilens elektronik är till största delen datorstyrd.

För att ta reda på var felet sitter gör personbilsmekanikern en digital felsökning med hjälp av elektronisk test- och mätutrustning. Mekanikern kopplar upp sig mot bilens styrdator och med hjälp av program för felsökning kan felkoder läsas av. En personbilsmekaniker arbetar självständigt och är oftast specialiserad på vissa uppgifter.

Ingående kurser

Fordonsteknik – introduktion, 200 p
Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden, 200 p
Personbilsteknik – introduktion, 200 p
Reparation av personbilar och lätta transportfordon, 300 p

Förkunskapskrav

För att antas till utbildningen ska du

  • ha godkänt i engelska på grundskolenivå. Du som läst vid Vuxenutbildningen måste ha godkänt betyg i delkurs 4. Vi erbjuder nivåtest för dig som inte har betyg.
  • ha godkänt i matematik på grundskolenivå. Du som läst vid Vuxenutbildningen måste ha godkänt betyg i delkurs 4. Vi erbjuder nivåtest för dig som inte har betyg.
  • ha godkänt i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå. Du som läst vid Vuxenutbildningen måste ha godkänt betyg i delkurs 4. Vi erbjuder nivåtest för dig som inte har betyg.
  • ha B-körkort

Hur går utbildningen till?

Teori varvat med praktiska moment under utbildningen. Du kommer att vara ute på praktik genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du lär dig det praktiska under utbildningen. Utbildningen är lärlingsbaserad och 70 % av utbildningstiden görs ute på företag genom APL.

Kurskostnad

Utbildningen kostar inget men du får själv stå för kurslitteratur, arbetskläder och skyddsskor.

Ansökan och information

Du gör en digital ansökan genom vuxenutbildningens hemsida http://borlange.se/vux. Vid din ansökan ska alla betyg vara bifogade senast sista ansökningsdag.

Sökande från annan kommun

Du som söker till utbildningen från annan kommun än Leksand eller Rättvik ska skriva ut din ansökan och skicka den till din hemkommun som måste bevilja Interkommunal ersättning (IKE). Detta görs i anslutning till din ansökan. Utan Interkommunal ersättning beviljas du inte utbildningen.

Studiemedel

Utbildningen är CSN-berättigad och du kan göra din ansökan direkt på CSN:s hemsida med e-legitimation, mobilt BankID eller personlig kod. Läs mer på CSN:s hemsida, www.csn.se.

Skriv ut informationsblad om utbildningen


 Kursblad Personbilsmekaniker – Borlänge (öppnas i nytt fönster)


Studieort
  • Borlänge
Dela: